Home » Actueel » Persbericht » Financiële dienstverleners lopen kansen mis op het gebied van datamanagement

Financiële dienstverleners lopen kansen mis op het gebied van datamanagement

Amsterdam, 29 juni 2023 – 

ITDS Business Consultants heeft onderzoek gedaan naar het niveau van datamanagement in de financiële sector. Vandaag is het onderzoek gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat, ondanks dat datamanagement steeds meer doordringt in de financiële sector, er nog veel kansen onbenut blijven op dit gebied.

MET MEDEWERKING VAN

In totaal deden er meer dan 30 dataexperts van Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenorganisaties mee aan het onderzoek. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst is het datamanagementniveau van de organisatie bepaald. Vragen over onder andere processen, data methodieken en doelstellingen kwamen hierbij aan bod.

BEPERKTE SCOPE

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat financials datamanagement voornamelijk nog inzetten om te voldoen aan wet- en regelgeving en het verbeteren van de datakwaliteit. Door deze beperkte scope kunnen financials niet optimaal profiteren van de voordelen van data. Dit viel Ronald Baan, voorzitter van DAMA NL, ook op. De data-expert werd enkele opvallende onderzoeksresultaten voorgelegd.

Ronald Baan: ‘In andere branches doen bedrijven iets aan datamanagement omdat ze willen innoveren, maar de financiële sector is daar nog niet echt mee bezig. Die is toch wat conservatiever; ze worden voornamelijk gedreven door verplichte transparantie en regelgeving.’

Data als drijvende kracht

Met dit onderzoek wil ITDS meer inzicht krijgen in de ontwikkelingen van datamanagement van Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenorganisaties. En daarbij bijdragen aan de ambitie van de financiële sector om datamanagement niet alleen reactief uit te voeren, maar in te zetten als asset.

Het onderzoek is zowel in print als online uitgegeven en te downloaden hier.

Over ITDS

ITDS Business Consultants is een toonaangevend adviesbureau voor financiële dienstverleners met meer dan 500 medewerkers in Nederland en Polen. Al meer dan vijfentwintig jaar werkt ITDS aan succesvolle strategische projecten voor de belangrijkste Nederlandse en internationale verzekeraars, banken en pensioenfondsen. De organisatie onderscheidt zich van haar concurrenten door niet alleen strategisch advies te geven, maar ook de verantwoordelijkheid te nemen voor de implementatie hiervan.