Een model van een primeur

Zo speelden we kapitaal vrij voor een verzekeraar om verdere groei mogelijk te maken.
Home » Cases » Een model van een primeur

De vraag

Een middelgrote Nederlandse verzekeraar had het idee dat haar groei geremd werd door dat ze te veel kapitaal moest vastzetten. De vraag aan ons: verbeter onze solvabiliteitspositie. Omdat de verzekeraar een iets afwijkend profiel had, was de standaardformule van de Europese toezichthouder EIOPA te streng. Daarom adviseerden wij om de standaard formule aan te passen door onderneming-specifieke parameters toe te passen. Dit is een complexe exercitie. Sterker nog, zo complex dat het niet eerder in Nederland gedaan was. De verzekeraar vertrouwde het onze specialisten toe om de onderneming-specifieke parameters te implementeren in de kapitaalmodellen.

Onze aanpak

Door opgedane kennis in andere landen, waren we goed op de hoogte wat er nodig en mogelijk was in een dergelijk traject. Dat maakte het proces snel en efficiënt. Daarbij besteedden we naast de rekenkundige kant ook de nodige aandacht aan onderliggende dossiervorming en afstemming met DNB. Want uiteindelijk is het project pas geslaagd als DNB het aangepaste model goedkeurt. We vinden het belangrijk dat de opdrachtgever zelfstandig verder kan als wij onze opdracht hebben uitgevoerd. Daarom hebben we gedetailleerde documentatie opgesteld en voldoende tijd besteed aan overdracht naar de eigen medewerkers.

Zo brachten we de verzekeraar verder

De door ons afgeleide onderneming-specifieke parameters en de implementatie hiervan in het kapitaalmodel is in korte tijd goedgekeurd door DNB. Het nieuwe model heeft geleid tot een materiële verbetering van de solvabiliteitsratio. Dit gaf de verzekeraar de benodigde ruimte om te investeren in verdere omzetgroei. Na de volledige overdracht van het dossier, de data en de modellen kan de verzekeraar voortaan zelfstandig te rapporteren aan de toezichthouder – met de aangepaste parameters. Een complex project? Zeker. Maar we zijn trots dat we deze verzekeraar zo goed hebben kunnen helpen met deze uitdaging.

 

 

Verbetering solvabiliteitsratio
30 %-p
Doorlooptijd
3
maanden
Zelfstandig
100 %

Wil je weten hoe we jou Zichtbaar verder kunnen brengen?

Benieuwd hoe Redmore jouw organisatie verder kan brengen? Laten we verder praten over je uitdagingen. We zijn je partner op het gebied van Risk, Business, Technologie, Legal en Finance. Van strategie tot vlekkeloze implementatie.

Contact+ opnemen

Wil je meer informatie of een afspraak maken?

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden