Home » Actueel » Nieuws » Triple A ontwerpt carbon stress test voor financiële instellingen

Triple A ontwerpt carbon stress test voor financiële instellingen

Februari 2017

De Duitse overheid start een onderzoek naar de financiële risico’s van investeringen in de fossiele industrie en de risico’s van de overgang naar een koolstofarme economie voor de Duitse economie. Dit onderzoek zal tevens Duitse financiële instellingen ondersteunen bij het beoordelen van de klimaatrisico’s op hun individuele financiële portefeuilles met een carbon stress test.

In 2015 stelde de G20 al vragen of investeringen in de fossiele industrie konden leiden tot wereldwijde financiële risico’s – de zogenaamde ”carbon bubble”. De Duitse overheid, als voorzitter van de G20, wil nu nader inzicht verkrijgen in de klimaatrisico’s voor de Duitse economie en de risico’s voor Duitse financiële instellingen. Daartoe heeft de Duitse overheid recent een consortium van Ecofys, University of Oxford (Smith School of Enterprise and theEnvironment), Triple A Risk Finance (onderdeel van de Redmore Group), Global Climate Forum, Universiteit van Zürich (Finexus) en Germanwatch opdracht gegeven om de risico’s van de “carbon bubble” voor de Duitse economie te onderzoeken en te evalueren. Tevens is het consortium gevraagd een carbon stress test te ontwikkelen voor Duitse financiële instellingen om hun portefeuilles op klimaatrisico’s te testen.

De term “carbon bubble” verwijst naar het idee dat bedrijven afhankelijk van fossiele brandstoffen onjuist worden gewaardeerd op de aandelenmarkten, indien de ware kosten die gepaard gaan met klimaatverandering en respectievelijk beleid in rekening worden genomen. Het doel van het onderzoek voor de Duitse overheid is (1) om de klimaatrisico’s te beoordelen voor de Duitse economie, (2) om een carbon stress test te ontwikkelen voor Duitse financiële instellingen en (3) om regulerende instrumenten te ontwikkelen die de klimaatrisico’s verminderen op de financiële instellingen in Duitsland en daarbuiten.

Contact
Wilt u meer achtergrondinformatie ontvangen, neemt u dan contact op met Ridzert van der Zee van Triple A Risk Finance via Ridzert.van.der.Zee@aaa-riskfinance.nl of via telefoonnummer 020 – 707 36 40.

 

Over Triple A – Risk Finance

Triple A – Risk Finance is begin 2015 onderdeel van de Redmore Group. Het is een onafhankelijk en innovatief consultancybedrijf, gespecialiseerd op het gebied van actuariaat en risicomanagement. Triple A – Risk Finance levert oplossingen op projectbasis en advies op maat aan verzekeringsmaatschappijen, pensioenuitvoerders, overige financiële instellingen en ondernemingen met pensioenvraagstukken. De dienstverlening van Triple A – Risk Finance wordt gekenmerkt door een zeer hoge mate van kwaliteit bij een flexibele en praktische aanpak. Binnen Triple A – Risk Finance zijn circa 70 consultants, actuarissen en risk managers werkzaam.