Home » Actueel » Nieuws » De Do’s en dont’s voor een krachtige business- en informatieanalyse

De Do’s en dont’s voor een krachtige business- en informatieanalyse

De financiële sector is volop in beweging en vraagt veel van IT-systemen. Heb je als organisatie een softwarepakket die weinig wendbaar is? Dan wordt overleven een steeds grotere uitdaging. Vraagstukken over het verminderen van de operationele belasting, verandering in wet- en regelgeving, audits en eisen van toezichthouders vormen ook een flinke uitdaging in de financiële sector. Hoe speel je daar als organisatie op in? Hoe zorg je dat het softwarepakket succesvol (mee)verandert en waarde blijft leveren voor de organisatie? Het antwoord is: business- en informatieanalyse. Een goede analyse geeft organisaties antwoord op de vragen waarom ze moeten veranderen en hoe ze dat moeten doen om relevant te blijven. Business- en informatieanalyse vormt de brug tussen de business en IT, vertaalt organisatiedoelen naar de werkvloer en bedient de externe softwarepakketleverancier. Onze consultant Aga vertelt je zijn do’s en dont’s over dit onderwerp, zodat jij een toekomstbestendig softwarepakket opzet.

Goed begonnen is half gewonnen

  • Do: De vraag achter de vraag vinden voordat de oplossing wordt ontwikkeld.
  • Don’t: De oplossing ontwikkelen zonder het probleem te begrijpen.

Business- en informatieanalyse is onmisbaar in de wereld van softwareontwikkeling. Het maakt in essentie niet uit welke softwareontwikkelmethode wordt gehanteerd in de organisatie. Of er nu volgens de watervalmethode of Agile wordt gewerkt: start altijd met het helder krijgen van de business needs. Voordat je begint met het functioneel en technisch ontwerp, is het belangrijk om te begrijpen wat de business doet, hoe zij dit doen en welk doel zij hierbij hebben. Om dit goed te doen, breng je eerst het proces in kaart met een procesmodellering. Vervolgens identificeer je de behoefte van de stakeholders door het uitvoeren van een stakeholdersanalyse. Pas na deze stappen begrijp je het probleem en start je met het bepalen van de functionele specificaties (de oplossing) en maak je het technisch ontwerp voor de ontwikkeling van het softwarepakket.

De softwarepakketleverancier als teamgenoot

  • Do: Betrek de softwarepakketleverancier zo vroeg mogelijk bij het proces.
  • Don’t: Softwarepakketleverancier zien als ‘leverancier’.

Zodra alle behoeftes en wensen helder zijn, moet een oplossing bedacht worden die hier naadloos op aansluit. Zorg dat de softwarepakketleverancier al vóór het bedenken van de oplossing bij het proces betrokken is. De softwarepakketleverancier kent het pakket als geen ander en kan technisch aangeven wat wel en niet mogelijk is. Zo voorkom je verrassingen en teleurstellingen. Er is niets zo vervelend als het uitwerken van een oplossing die later technisch onmogelijk blijkt te zijn. Betrek de softwarepakketleverancier daarom al tijdens het analyseren van de behoeftes van de gebruikersorganisatie. Een belangrijk voordeel hierbij is dat de standaardmogelijkheden van het softwarepakket optimaal benut worden en maatwerk (lees: kosten) geminimaliseerd blijft. Een goede relatie opbouwen met de softwarepakketleverancier is hiervoor essentieel. Een partnership heeft duidelijke voordelen boven een rol als ‘leverancier’. Een softwarepakketleverancier wil niet alleen zijn product of dienst leveren; business- en informatieanalyse zorgt dat de functionaliteiten van het softwarepakket uitbreiden. Vanuit het business perspectief worden de beste generieke oplossingen bedacht die het softwarepakket naar een hoger niveau kunnen tillen. Analyse is hierin de verbindende factor. Het zorgt ervoor dat de softwarepakketleverancier niet alleen een dienstverlener is, maar een teamgenoot wordt.

ITDS als partner voor een succesvolle business- en informatieanalyse?

Legende Johan Cruijff zei het al: “In voetbal is het simpel: je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt.” En zo is het ook voor organisaties. Met business- en informatieanalyse zorg je voor een toekomstbestendige strategie en ontwikkel je het softwarepakket mee met de tijd.

Wil je meer weten? Stuur een e-mail naar a.kam@itds.nl voor meer informatie.