Home » Actueel » Blogartikelen » Business consulting: 7 veelgestelde vragen over het vakgebied

Business consulting: 7 veelgestelde vragen over het vakgebied

Een van de specialisaties die mogelijk is binnen Profource is business consulting. In deze blog vertellen we je meer over de functie van de business consultant, de werkzaamheden die erbij horen en jouw mogelijkheden binnen deze interessante discipline. Jiri Grundemann, manager business consulting helpt ons 7 veelgestelde vragen over het vak beantwoorden.

Wat betekent de term business consulting?

First things first: business consultancy. Wat betekent het en waarmee onderscheidt dit vakgebied zich van andere vormen van consulting? De naam spreekt eigenlijk voor zich. Een business consultant is een professional die organisaties adviseert bij bedrijfskundige vraagstukken. Dat kan op verschillende niveaus binnen een bedrijf. Op managementniveau of op operationeel niveau binnen een specifiek team of afdeling. Einddoel daarbij is altijd medewerkers van het bedrijf te helpen taken, processen en resultaten blijvend en duurzaam te verbeteren. Het kan daarbij gaan om IT-vraagstukken, HR-processen of strategisch advies aan het management. Reorganisaties bieden de business consultant ook altijd mooie kansen om van toegevoegde waarde te zijn. Business consulting verschilt van andere vormen van consulting door de brede focus op bedrijfskundige vraagstukken, terwijl de IT consultant zich vooral focust op de uitrol van IT-projecten, de HR Consultant op personeelsvraagstukken en de strategy consultant op beleid.

Gave functietitel, maar wat doet een business consultant eigenlijk precies?

Deze vraag beantwoordt Jiri Grundemann, manager Business Consulting bij Profource. Hij vertelt hoe zijn team van business consultants projecten in de praktijk aanvliegt: “Vaak komt de klant bij ons als deze bezig is met het implementeren van een nieuwe ERP applicatie, maar niet weet hoe de verandering binnen de organisatie geborgd moet worden. Een team van onze implementatie consultants en business consultants springt dan in. Waarbij de implementatie consultants de applicatie-inrichting verzorgen. Onze business consultants zorgen ervoor dat de business meegaat in de verandering. We trainen bijvoorbeeld de eindgebruikers, zodat ze gelijk met de applicatie aan de slag kunnen. Daarnaast managen we de test- en migratiefase van het traject. Daarbij is ondersteuning van de processen door de applicatie natuurlijk van groot belang. Maar ook wil je dat de data in het nieuwe systeem weer volledig inzichtelijk is en rapportages weer zo snel mogelijk gedraaid kunnen worden. Soms vraagt een project ook dat de business consultant ondersteuning biedt als project- of procesmanager aan de businesskant, zodat ook de wensen van de eindgebruikers verwoord worden in het project.”

Manager Business consulting Jiri vertelt over het vak

Een van de key competenties voor elke business consultant: draagvlak creëren

In de rol van business consultant is het volgens Jiri van belang om eerst alle stakeholders (IT manager, manager Finance, key-users, Legal, -project en eventueel programma management) mee te nemen. Jiri licht toe: “Dat doe je allereerst door zelf de processen, zowel huidig en toekomstig, in kaart te brengen. Daarvoor is het van belang dat je gesprekken op alle niveaus voert. Hierna ga je aan de slag met je eigen planning en het uitwerken van je aanpak en ga je de juiste mensen om je heen verzamelen om er samen een succes van te maken. Naast dit soort projecten worden onze business consultants ook gevraagd om bestaande processen te optimaliseren. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze efficiënter verlopen en er minder fouten worden gemaakt? En hoe kan IT de processen en de business optimaal ondersteunen? Kortom, elk project en klant is anders en daarom is het nooit saai.”

Opdrachtgevers en werkgevers: waar kun je een business consultant tegenkomen?

Een business consultant is vaak in dienst van een consultancy-organisatie en wordt daar ingezet bij grote opdrachtgevers. Een bedrijf met vijf man personeel zal minder behoefte en budget hebben om de operationele bedrijfsprocessen te versoepelen. Hoe groter en complexer het bedrijf, hoe groter de behoefte aan een strakke bedrijfsvoering. Naast consultancy-organisaties, hebben grotere werkgevers tegenwoordig vaak ook zelf business consultants in dienst. Denk daarbij aan organisaties als de Rijksoverheid, Schiphol en Ziggo. De aard van de werkzaamheden blijft hetzelfde, of je nu voor een enkele organisatie werkt of als expert speciaal wordt ingevlogen. In vaste dienst kom je alleen net iets minder nieuwe CEO’s, (project)managers, HR-professionals en software developers tegen dan wanneer je via detachering, consultancy of op interim basis aan de slag gaat als business consultant.

Het salaris: wat verdient een business consultant eigenlijk?

Het salaris van een business consultant verschilt per werkgever. Daarnaast is jouw werkervaring natuurlijk ook een bepalende factor. Als startend business consultant bij Profource kun je rekenen op €26.000. Als medior met twee tot vijf jaar ervaring begin je met een jaarsalaris tussen de €34.000 van €55.000. De Nationale Beroepengids spreekt van een maandsalaris tussen de €2000 en en €8000 per maand, afhankelijk van eerdergenoemde factoren. Zeker is in ieder geval dat je als business consultant een mooi salaris kunt verwachten, aangevuld met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden als een lease-auto en opleidingen op het gebied van IT, veranderkunde en procesmanagement.

Direct beginnen als business consultant: is dat een verstandige beslissing?

Wel als je kijkt naar hoogopgeleide starters. Consultancy is onder hen nog altijd een enorm populair vakgebied. Gelukkig groeit ook de vraag naar business consultants. De veranderkundige aard van de functie vraagt om hele specifieke eigenschappen en vaardigheden. Als business consultant maak je je informatie vliegensvlug eigen, durf je het initiatief te nemen en ben je in staat informatie duidelijk (visueel) te presenteren aan stevige gesprekspartners. De toenemende complexiteit van bedrijfsprocessen draagt eveneens bij aan een nog altijd groeiende vraag naar de business consultant. Daarnaast staat ervaring als business consultant gewoon ook enorm goed op je cv. De people skills die hebt ontwikkeld bewijzen dat je zowel in een inhoudelijke als coördinerende of leidinggevende rol goed inzetbaar bent. Ons antwoord op deze vraag: volmondig ja!

Klinkt goed: met welke opleiding kom je in aanmerking voor de rol van business consultant?

In elke vacature voor de functie van business consultant wordt een hbo-opleiding of wo-studie gevraagd. Een hbo- of academische opleiding geeft je doorgaans het denkniveau en de schriftelijke en verbale communicatieskills die werkgevers cruciaal achten voor de baan. Hoewel een brede algemene ontwikkeling en studie van primair belang zijn, wordt in vacatures voor business consultant soms ook om een specifieke studierichting gevraagd. Vaak zijn dat studies van bedrijfskundige aard, zoals:

  • Bedrijfskunde
  • Bedrijfseconomie
  • International Business and Management Studies
  • Economics and Business
  • Organisatiewetenschappen

Werken als business consultant

Het gebeurt regelmatig dat professionals in de rol van business consultant groeien. Een Bachelor of Master of Business Administration in deeltijd- of voltijd biedt extra kansen voor mensen die enige werkervaring hebben en graag de overstap richting business consulting maken. Daarnaast zijn er legio mogelijkheden om als business consultant nuttige vaardigheden te ontwikkelen. Trainingen in proces- en projectmanagement zoals Lean, Scrum en Prince2 zijn mateloos populair. Bekijk ook de tien populairste opleidingen van onze eigen consultants. Of bekijk onze vacature voor business consultant!